Lilla Teaterns podcast Replik!

Sedan hösten 2020 har vi vi i anslutning till valda föreställningar bjudit på publiksamtalsserien Replik! med varierande innehåll kring pjäsernas olika teman. Replik! -samtalen utkommer även som podcast.

#3 Kultur i koronans tid

Denna gång talas om teaterns situation under pandemin och restriktionerna, som tvingat scenverksamheten till uppehåll sedan december i fjol. Många upplevde då spelförbudet för teatrar som särskilt osakligt, eftersom teatrarna bevisligen inte bidragit till spridningen av coronavirus. Tvärtom, redan från början av hösten spelade man inför starkt begränsat antal besökare, iakttog särskild hygien och försåg publiken med munskydd.

Besvikelsen över beslutsfattarnas hantering av kultursektorn har under senaste veckorna fått ny uppmärksamhet genom upprop som Kulturen bär och Därför teater, men fortfarande saknas kanske de riktigt tunga rösterna som skulle ta teatern i försvar.

Därför ville också ledande finska skådespelaren Minttu Mustakallio delta i veckans Replik!-podcast, vilket hon gör tillsammans med Johanna Welander, som sedan 2019 leder Lilla Teaterns utvecklingsprojekt Publiken i fokus.

Vilka verkningar har kulturförbudet haft på teaterinstitutionerna, publiken och särskilt frilansarna, som utgör stommen av teaterlivet? Har signalen från regeringen varit att konst och kultur sist och slutligen inte är så relevanta för samhället och människors välmående som politikernas festtal ofta låtit förstå? Kommer publiken att återvända till teatern, eller har vi tappat momentum? I hurudana stämningar blickar teatern nu mot hösten och en ny, fortfarande lite oviss säsong?

Avsnittet ”Kultur i coronans tid” är den tredje delen i podcastserien Replik!, som produceras av journalisten Janne Strang för Lilla Teatern. Avsnittet är tvåspråkigt på svenska och finska.

#2 Musikteater och projektet Den nordiska rösten

I den andra delen av podcastserien Replik! träffar vi Lilla Teaterns konstnärliga ledare Jakob Höglund och produktionschefen vid Östgötateatern Fanny Twardomanski. De berättar om musikalprojektet Den nordiska rösten och som nu söker musiker och textförfattare som vill skriva den nästa stora finlandssvenska musikalen.

Twardomanski var med om motsvarande projekt i Sverige och ger sina bästa tips till de sökande. Höglund i egenskap av Finlands ledande musikalregissör berättar om sin passion för musikteatern och dess möjligheter, och hur arbetet med de blivande pjäserna kommer att se ut.

# 1 Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

I vårens första avsnitt träffar vi regissören Paavo Westerberg och huvudrollsinnehavaren Alexander Wendelin, som under våren repeterat in Lillans stora höstpremiär Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Alex och Paavo talar om processen utifrån pjäsens suggestiva struktur och innehållsrikedom, och hur huvudkaraktären – den socialt hämmade men brutalt ärliga 15-åringen Christopher, som förstår alla matematiska formler men aldrig när någon ljuger – fann sitt uttryck hos Alexander.  Janne Strang ledde samtalet. 

Replik! Lyssna här:

Passa på och lyssna även på tidigare avsnitt: