Publiksamtalsserien Replik!

Sedan hösten 2020 har vi vi i anslutning till valda föreställningar bjudit på publiksamtalsserien Replik! med varierande innehåll kring pjäsernas olika teman. 

Helsingin Kaupunginteatterin suuren näyttämön Niin kuin taivaassa -musikaalissa nuorella Tuuren roolihahmolla on kehitysvamma ja Lilla Teaternin Den besynnerliga händelsen med hunden om natten -näytelmässä esiintyy 15-vuotias Christopher, jonka voidaan olettaa olevan autismikirjolla.

Autismi esitetään joidenkin mielestä karikatyyrina, tavalla jonka tunnemme elokuvista kuten Rain Man ja Forrest Gump. Miten poikkeavuuksia tulisi esittää ja kuka on sovelias tehtävään? Kuka on uhri ja kuka loukkaantuu kenen puolesta? Miten teatteriyleisön tulisi lähestyä kysymyksiä representaatiosta? Tätä pohtii taiteellinen väitöskirjatutkija Riikka Papunen ja toimittaja Janne Strang Lilla Teaternin podcast-sarjassa Replik!

På Helsingfors Stadsteater spelas för tillfället två pjäser med rollkaraktärer som uppvisar olika funktionsvariationer. På stora scenen spelas Niin kuin taivaassa (Så som i himmelen) där rollfiguren Tuure har en odefinierad funktionsvariation, och på Lilla teatern går Den besynnerliga händelsen med hunden om natten där huvudpersonen Christopher kan antas ligga någonstans på autismspektret. Hur porträtteras funktionsvariationer på scen idag? Vem är lämplig att spela vilken roll, och vem bör inte ge sig på det? Hur används avvikelse i berättandet? Vem är offret, vem blir sårad och hur kan man som publik tänka kring frågor om representation och framställning, när man besöker teatern?

Detta och mycket mer diskuterar Janne Strang med doktorand Riikka Papunen i Lilla Teaterns podcast Replik. Samtalet går på finska. Jakso on suomenkielinen.

Lyssna genom att klicka på rubriken eller här

Rosa Meriläinen, generalsekreterare vid Kultur- och konstområdets centralorganisation KULTA rf träffade på Lillan det svenskspråkiga kulturfältets representanter, som fanns på plats för att delge sina tankar och idéer för utvecklingen av en hållbar kultursektor som – enligt ministeriets beställning – ska ”säkra tillgången och tillgängligheten till kultur för allmänheten, samt sysselsättningen och inkomst för kulturutövarna”.

Kulturlivet genomlever just nu en dubbel kris, dels på grund av covid-restriktionerna, och dels för att kulturbudgeten skärs ner ansenligt för under nästa år.

”Det kommer att leda till arbetslöshet”, säger Meriläinen, men uppmanar alla inom konst- och kultursektorn att inte ge upp, utan fortsätta hålla frågan om kulturens situation synlig. ”Bara så kan vi få folket och politikerna att förstå betydelsen av det vi gör.”

Janne Strang talar i podcasten Replik med Meriläinen om nya modeller för kulturens finansiering, konstens egenvärde och det som kallas kulturhälsa; konsten som stöd för inlärning och välmående mm.

”Det har aldrig pratats så mycket om kultur som det gör nu, och jag tror att det finns en stark politisk vilja att stöda konst och kultur, men politiker vet inte alltid hur de ska gå till väga. Där måste vi också hjälpa dem att hjälpa oss.”

Lyssna genom att klicka på rubriken eller här

I höstens första Replik!-podcast talar Janne Strang med Jakob Höglund, regissör och konstnärlig ledare för Lilla Teatern och Andrea Reuter, producent och moderator, om Lillans spelårsöppning.

Hösten 2021 öppnar på Lilla Teatern med Sörjen som blev, Anna Takanens berättelse om sin pappas öden som krigsbarn, och hur krigets spår lever vidare i familjer, generation efter generation. Pjäsen är regisserad av Mikaela Hasan och har premiär den 1 september.

Ett par veckor senare återser vi indiemusikalen Once i regi Jakob Höglund. Den femstjärniga, värmande och okonventionell kärlekshistorian är späckad med rörelse, musik och humor. Fr.o.m 13 september.

Höstens stora premiär är Den besynnerliga händelsen med hunden om natten, där en av Finlands bästa och mest erfarna regissörer Paavo Westerberg gör svenskspråkig regidebut. På scen lyser Alexander Wendelin, som i sin tur debuterar som huvudrollsinnehavare.

För Jakob Höglund personligen startar spelåret redan 26 augusti då Stadsteaterns stora scen hyser premiären för den finska versionen av musikalen Såsom i himmelen – Niin kuin taivaassa.

Jakob och Andrea diskuterar också coronarestriktionerna och deras inverkan på kulturlivet och den kommande hösten. Optimismen är lika stark som suget efter teatern.

Lyssna genom att klicka på rubriken eller här

”Det tar fyra generationer innan kriget går ur en familj – jag är den tredje och det här är min generations berättelse. Det är dags att tända lampan och behandla detta sår.”

I det femte avsnittet i vår podcast-serie träffar vi Anna Takanen, författare, skådespelare, regissör och dramatiker, och tidigare även teaterchef för Göteborgs Stadsteater och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Nu står hon första gången på en scen i Finland med den egna föreställningen ”Sörjen som blev” som får sin premiär på Lillan den 1 september.

Bakgrunden till Annas föreställning är hennes far Timo Takanens öde som krigsbarn i Sverige. Sörjen som blev är en drabbande historia om det stora och lilla – här finns trasade familjer, politiska förvecklingar, missriktad välvilja och en djup, lång tystnad som nu börjar brytas.

Det skrivs böcker som Mia Francks ’Bombträdgården’, om hennes mor som krigsbarn, och då folket fick rösta om vem de ville ha som sommarpratare 2021 på Yle valde man överlägset Stina Engblom-Colliander, som berättar om sitt liv som krigsbarn.

I detta podcastavsnitt samtalar Anna med journalisten Janne Strang även om moderna krigsbarn, ensamkommande minderåriga flyktingar och situationen idag jämfört med 1940-talet och vad Anna Takanen skulle vilja se att Finland gjorde för att erkänna det gruvliga misstag som barnförflyttningarna var.

Sörjen som blev är ett samarbete mellan Lilla Teatern och Riksteatern och Östgötateatern i Sverige. På scenen, tillsammans med Anna finns också musikern Harri Kuusjärvi. Regissör är Mikaela Hasán, vars föreställning I det stora landskapet nyligen premierades med Thalia-priset för årets föreställning.

Sörjen som blev har premiär 1 september 2021 på Lilla Teatern.

Lyssna genom att klicka på rubriken eller här

Pod-avsnitt #4 ”ONCE – INTERRUPTED”

Den 28 oktober 2020 fick musikalen ONCE sin Nordenpremiär på Lilla Teatern, och mottagandet var strålande – femstjärnig kritik och omdömen som ”detta är pjäsen vi behövde just nu!”

Bara några veckor senare tvingades teatrarna i Finland lägga ner spelverksamheten på grund av coronarestriktionerna, och förbudet är fortfarande i kraft. I detta tvåspråkiga avsnitt talar journalisten Janne Strang med ONCE huvudrollsstjärnor Tuukka Leppänen och Emma Klingenberg om pjäsens betydelse och situationen för teatern och skådespelarna under den gångna vintern och våren.

”Det var verkligen pjäsen Finland hade behövt under vintern och våren”, säger Tuukka Leppänen. ”Den är som att befinna sig i en bubbla full av hopp och kärlek.”

Själv har Leppänen som fast anställd klarat sig rätt bra trots restriktionerna, men hans tankar går ofta till kollegerna, varav många är fria företagare och saknat skyddsnät under kulturförbudet. Så också Emma Klingenberg:

”Det har varit trist att inte få jobba, inte bara ekonomiskt. Jag har beskrivit tillvaron som en pacman som bara äter upp dag efter dag, medan framtiden konstant är oviss. Många av mina projekt har också skjutits fram, så hösten ser i stället ut att bli överfylld med uppdrag.”

ONCE börjar spela igen på Lillan den 13 september 2021 och Tuukka säger sig vara beredd att grabba gitarren och stiga in i Killens roll ”fast imorgon”, medan Emma ser fram emot att upptäcka hur spelpausen utvecklat karaktärerna. ”Jag har varit med om det någon gång förut, ett uppehåll kan också ha överraskande positiva effekter för pjäser.”

Lyssna genom att klicka på rubriken eller här

Pod-avsnitt #3 Kultur i koronans tid

Denna gång talas om teaterns situation under pandemin och restriktionerna, som tvingat scenverksamheten till uppehåll sedan december i fjol. Många upplevde då spelförbudet för teatrar som särskilt osakligt, eftersom teatrarna bevisligen inte bidragit till spridningen av coronavirus. Tvärtom, redan från början av hösten spelade man inför starkt begränsat antal besökare, iakttog särskild hygien och försåg publiken med munskydd.

Besvikelsen över beslutsfattarnas hantering av kultursektorn har under senaste veckorna fått ny uppmärksamhet genom upprop som Kulturen bär och Därför teater, men fortfarande saknas kanske de riktigt tunga rösterna som skulle ta teatern i försvar.

Därför ville också ledande finska skådespelaren Minttu Mustakallio delta i veckans Replik!-podcast, vilket hon gör tillsammans med Johanna Welander, som sedan 2019 leder Lilla Teaterns utvecklingsprojekt Publiken i fokus.

Vilka verkningar har kulturförbudet haft på teaterinstitutionerna, publiken och särskilt frilansarna, som utgör stommen av teaterlivet? Har signalen från regeringen varit att konst och kultur sist och slutligen inte är så relevanta för samhället och människors välmående som politikernas festtal ofta låtit förstå? Kommer publiken att återvända till teatern, eller har vi tappat momentum? I hurudana stämningar blickar teatern nu mot hösten och en ny, fortfarande lite oviss säsong?

Avsnittet ”Kultur i coronans tid” är den tredje delen i podcastserien Replik!, som produceras av journalisten Janne Strang för Lilla Teatern. Avsnittet är tvåspråkigt på svenska och finska.

Lyssna genom att klicka på rubriken eller här

Pod-avsnitt #2 Musikteater och projektet Den nordiska rösten

I den andra delen av podcastserien Replik! träffar vi Lilla Teaterns konstnärliga ledare Jakob Höglund och produktionschefen vid Östgötateatern Fanny Twardomanski. De berättar om musikalprojektet Den nordiska rösten och som nu söker musiker och textförfattare som vill skriva den nästa stora finlandssvenska musikalen.

Twardomanski var med om motsvarande projekt i Sverige och ger sina bästa tips till de sökande. Höglund i egenskap av Finlands ledande musikalregissör berättar om sin passion för musikteatern och dess möjligheter, och hur arbetet med de blivande pjäserna kommer att se ut.

Lyssna genom att klicka på rubriken eller här

Pod-avsnitt #1 Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

I vårens första avsnitt träffar vi regissören Paavo Westerberg och huvudrollsinnehavaren Alexander Wendelin, som under våren repeterat in Lillans stora höstpremiär Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Alex och Paavo talar om processen utifrån pjäsens suggestiva struktur och innehållsrikedom, och hur huvudkaraktären – den socialt hämmade men brutalt ärliga 15-åringen Christopher, som förstår alla matematiska formler men aldrig när någon ljuger – fann sitt uttryck hos Alexander.  Janne Strang ledde samtalet. 

Lyssna genom att klicka på rubriken eller här

Passa på och lyssna även på tidigare avsnitt: