Om oss

Lilla Teatern grundades 1940 och är sedan 2005 en del av Helsingfors Stadsteater, med egen konstnärlig ledare och finlandssvenskan som huvudsakligt scenspråk. Vi brukar säga att Lillan är en ”liten, stor teater” med sin intima, klassiskt röda salong (kallad Snäckan), och en personal med artistisk ambition av världsklass.

På Lillan gör vi teater för publiken. Det ska vara lätt och ledigt att besöka oss, och repertoaren ska reflektera vår syn på livet och konsten – det är känslor, berättelser och upplevelser som är det mest värdefulla vi kan ge varandra. Välkommen att mysa och rysa, och avnjuta en kulturspruta med oss. Börja gärna kvällen med en drink i vår foajébar inför föreställningen.

Förutom den egna repertoaren med 2–3 premiärer per år bjuder Lilla Teatern varje år på handplockade gästspel och scenevenemang utöver det vanliga. I anslutning till valda föreställningar arrangerar vi regelbundet publikträffar med regissörer, skådespelare och andra intressanta personer för att öppna upp och fördjupa pjäsernas bakgrund, processer och tema. På evenemangen som vi kallar Replik! har publiken möjlighet att ställa frågor och delta i diskussionen.

För en djupdykning i Lilla Teaterns fascinerande åttioåriga historia rekommenderas vår officiella historik Här går det under – En berättelse om Lilla Teatern 1940–2015. Den rikligt illustrerade och underhållande boken är skriven av kulturjournalisten Caterina Stenius.

Välkommen på teater!