Hur fri är konsten och vilka kroppar syns på scenen?

På den digitala mässan Bokström hölls ett panelsamtal om representation inom teatern och kropparna på scenen, särskilt utgående från debatten som uppstod i och med Nationalteaterns uppsättning av ”Kaikki äidistäni”.

Foto: Anna Betlehem / Svenska Litteratursällskapet

I samtalet om vem som har makten om berättandet deltar skådespelaren Miiko Toiviainen, aktuell med ”Det liv som blivit mig givet” (vars svenskspråkiga premiär tyvärr har skjutits upp till våren), teaterkritikern Barbro Enckell-Grimm och regissören Noora Karjalainen. Samtalet modereras av Rita Paqvalén från organisationen Kultur för alla.

Se samtalet här.

Om vi ser en man i rollen av en transkvinna, förstärker det fördomen om att transkvinnor inte är kvinnor, utan män som klär sig i kvinnokläder, och det är inte sant. Transkvinnor är kvinnor.” – Miiko Toiviainen

Funktionshinder på scen finns ofta med bara som ett intriginstrument för att locka fram reaktioner. (…) Man borde tänka på hur det känns för dem i publiken som själva har en funktionsnedsättning.” – Barbro Enckell-Grimm.

Det vi behöver nu är en ny praxis och ett nytt konstnärligt tänkande. Och vi behöver erkänna att det finns så många olika människor, och att alla har ett lika värde.” – Noora Karjalainen