Blaue Fraus Livet Ditt As förlöser och berör

Den utmanande virusvåren har säkert fått många av oss att reflektera över de djupaste existentiella frågorna. Är det någon mening med alltihop och hur ska vi kunna återvända till normalt umgänge?

Livet Ditt As. Joanna Wingren, Sonja Ahlfors, Boel Marie Larsson och Herman Nyby.

LILLA TEATERNS GÄSTSPEL Livet Ditt As med teatergruppen Blaue Frau erbjuder balsam på de mentala såren. Pjäsen är baserad på den svart humoristiska och lakoniska stil som genomsyrar de svenska serietecknarna Nina Hemmingssons och Gunnar Lundkvists album och karaktärer. Bakom den mörka fasaden anas en insiktsfull och varm humor som är väl igenkännbar i den här knasiga världen.

Genom pjäsens fyra huvudkaraktärer Trädet, Pudeln, Flickan och Grisen uttrycker Blaue Frau den glädjande insikten om att man inte är ensam med sina ljusskygga funderingar. Det är inte lätt för någon av dem, eller oss, att hålla livets tyglar strama och hålla kontrollen. Vi förlorar ibland oss själva, söker tröst och trygghet i fel famn, vi gör bort oss, vår tajming är off, vi känner panik och beter oss oförlåtligt korkat.

De fyra karaktärerna uttrycker hela den mänskliga repertoaren, där de försöker passa in i tillvaron och grannskapet, på festen eller bland sina vänner. De missförstår de mest normala situationer, och trots en svidande strävan till uppriktighet lyckas de konstant missförstå varandras avsikter, och klänga lite för tajt på sin partner när festen är som roligast. 

Blaue Fraus Mina vackra ögon. Foto: Nico Backström.

I REGI AV ANDERS LARSSON har Blaue Frau tidigare uppfört två dramatiseringar av Nina Hemmingssons unika serievärld. Nu har man kryddat med lite extra ångest och ängslighet ur Gunnar Lundkvists mörkt humoristiska fantasi.

Medan denna tredje pjäs var under arbete råkade arbetsgruppen få tag på boken Min Kompis Gunnar, en brevväxling mellan Hemmingsson och Lundkvist. Den nya bekantskapen inspirerade gruppen och man började utforska konstnärens värld, hans beskrivning av utanförskapet och strävan att bli förstådd – ämnen som resonerade väl hos Blaue Frau. 

Gästspelet Livet Ditt As baseras på bland annat Nina Hemmingssons serier.

TROTS ATT ARBETET med Livet Ditt As fick sin början långt innan undantagstillstånd och coronatider, är den nu mer aktuell än någonsin. I Hemmingssons och Lundkvists verk är alltid både ljuset och mörkret närvarande, och trots att det är svåra teman de behandlar, erbjuder den innerliga humorn och den råa estetiken alltid en väg ut ur förtvivlan. Det är de här kontrasterna som Blaue Frau vill arbeta med på scenen. Trots att den svartvita ytan vid första anblicken kan framstå som endimensionell och direkt, öppnar sig lager efter lager så länge man dröjer kvar vid bilderna. De är samtidigt en portal till ens egna inre, och läsaren upplever den lättande känslan av att få skratta åt både sig själv och världen. 

Bränslet för Hemmingssons konst är undersökandet och ifrågasättandet av samhällets absurditeter, liksom norm- och genuskritiken. I dessa teman förenas också frågan om individualismen och den moderna människans ensamhet. I liknande landskap har också finländska konstnärer under senare år botaniserat, då unga serietecknare som Edith Hammar och Ulla Donner sömlöst sällat sig till Hemmingssons och Lundkvists tradition.